Wednesday, June 29

Puasa

Jadi kali ini, puasa dah menghampiri ke penghujung. Untuk pertama kalinya sebulan penuh saya berpuasa di perantauan. Eh tipu. Tak ada la sampai 30 hari puasa di sini. Minggu lepas tetiba buat keputusan nak balik Kelantan, rasa macam buat kerja tak fikir panjang pun ye. Tapi keletihan balik hujung minggu tu terus hilang bila dapat berbuka puasa di rumah.

Minggu ini rasa macam dah takde mood nak buat kerja. Perasaan teruja nak balik rumah tu melebihi perasaan nak jumpa pakwe. Hahah. Rasa tak sabar nak berbuka puasa di rumah, nak masak untuk keluarga, nak peluk cium kucing, nak makan sedap-sedap. Wah rasa macam banyak benda aku rindu nak buat. Puasa tahun lepas paling best aku kira. Bilamana nak buat aktiviti pemasaran pun bos tak kisah sangat. Tambah-tambah dengan cuaca panas dan jalan jem. Office hour pun diawalkan sejam. Seronok gila boleh pergi bazaar belakang bank.

Paling teruja, untuk pertama kalinya raya tahun lepas aku bagi duit raya. Beratus tukar duit. Tapi mungkin sebab teruja bila dapat menyumbang, tak pandai nak urus. Main bagi je. Yang paling aku ingat, siap tanya kawan anak sedara ada berapa orang. Bila dia kata 9 orang, kira lah sampul bagi. Lepas tu main bagi je dekat kawan pun. Haha tak terurus sungguh. Siap ada lebih lagi. Tahun ni, memandangkan dah berhijrah, peruntukan duit raya tak macam tahun lepas. Kerja bank dulu nak kata mewah sangat, bila usaha lebih baru dapat lebih. Alhamdulillah rezeki. Tapi sekarang, semuanya berbeza. Tak sama dengan sebelum ini.

Berhijrah jauh, banyak benda kena fikir. Paling kurindui, nak pergi Bazar Ramadhan. Setakat hari ini, tak pernah pergi Bazar yang depan rumah ini. Entah la. Bukak puasa pun beli nasi kedai biasa. Sekali, hari tu rasa nak sangat masak. Masak simple je. Ayam goreng kunyit dan telur dadar je. Tapi berseleranya makan, macam masak lauk best pulak.

Btw, I’m still considering which way I should choose to going back home for raya. I bought a flight ticket on April because at that time, I was afraid that there is no ticket for me to balik raya. Beli tiket hari Isnin sbb tak sure bila dapat cuti. Tapi rupanya, Sabtu Ahad tu dah hujung minggu, tak tahu nak buat apa dan siapa yang nak hantar ke airport- okay part ini ibunya dah bersuara boleh pergi hantar.

Pilihan lain, hari Sabtu nanti balik dengan kereta tumpang kawan. Tapi masih lagi teragak-agak sebab trauma dengan jalan jem masa balik raya last 2 years. Kalau balik Sabtu, mesti sampai sehari awal. Tapi boleh duduk lama-lama dekat rumah.

Lepas raya kena fikir nak balik Shah Alam balik. Ya Allah, rasa berat hati ini. Kalau boleh nak je duduk lama-lama. Tahun lepas best sangat bila pergi kerja lepas raya pun, tak ada tekanan nak buat kerja. Siap boleh keluar pergi open house raya lagi.

Tentang baju raya;

Tahun lepas, ada rezeki untuk sponser baju family perempuan. Tahun ini, perasaan nak cari baju raya tu dah pudar. Sepatutnya, nak pakai je kebarung Rayyan Haya yang beli bulan lepas. Semalam, bila tengok IG Rina Salleh, berkenan dengan kurungnya. Terus ajak ofismate pergi time lunch break. Belikan untuk kakak sekali sebab, dia dah banyak tolong, berkorban untuk adiknya ini.

Apapun, tak sabar sangat nak balik. Tak sabar nak bermanja dengan family. Tak sabar nak makan juadah raya.

Monday, May 23

Game

So hari ini ada game netball semi-final. Tetiba kena wakil department pulak. Padahal baru masuk.
Pepagi lagi keluar utk ke Stadium Panasonic.
Nervous gila nak lepas 3 roundabout tapi Alhamdulillah selamat sampai.
Dah pandai tengok maps yay.

Kerja di sini, walaupun takut yang amat nak drive, tetap, kena beranikan diri.
Kena berdikari, tak boleh bergantung harap kat orang.

Dapat no 4, frust huhu.
Dapat hadiah muka berbelang teruk.

Perkhabaran sedih, Sabtu ni kena kerja, ganti hari ini. Upacara kemuncak sukan.
Tak aci. Wuu. Biarlah lect je yang ganti kelas. Staf kena datang buat apa.
Ni habis game pun masuk ofis balik ni.
Patut la hari ini semua orang tak bersemangat nak buat kerja.